Lucille's Crafts & Designs

My designs, crafts and creations

Carti ce m-au impresionat

Chiar daca blogul de fata se intituleaza Lucille’s Crafts and Designs nimic nu ma opreste sa vorbesc si despe carti care m-au impresionat de-a lungul vietii, nu?  Asa ca o sa adaug o pagina noua dedicata lor, cartilor… Sa incepem cu cartea mea de capatai, cu eroina careia am considerat intodeauna ca ma aseman (si conform testului quiz de pe Kudika: http://www.kudika.ro/quiz/7749 chiar ma identific cu ea ) este Jane Eyre de Charlotte Bronte. Este cartea pe care am citit-o de cel putin 15 ori, iar de 30 ori doar pasajele care imi plac in mod deosebit. Este Cartea care am citit-o la trei varste diferite: in adolescenta – la 15 ani apoi la 18 , in tinerete – la 20 in facultate, apoi la 23  cand eram profesoara, din nou la 26 si 29 , iar apoi dupa 30 de ani de nenumarate ori… si de fiecare data am inteles-o altfel.  Asa ca acest post il dedic prietenei mele, (nu dam nume…) pentru ca tocmai dimineata am discutat despre carti si mi-a declarat ca nu vrea sa o citeasca … dar cum sa stii daca ciocolata e dulce sau amara daca nu vrei sa o gusti nu… ?

si ca sa o fac atractiva pentru ea si pentru cei care inca nu au citit-o si nu vor sa o citeasca…. o sa pun un pasaj drept momeala:

” In sfarsit, te-ai hotarat sa iesi! imi zise el. Te-am asteptat multa vreme si-am tot tras cu urechea, dar n-am auzit nici o miscare, nici macar un suspin; cinci minute de-ar mai fi tinut tacerea asta de moarte si as fi spart usa, ca un talhar. Asadar, fugi de mine, te incui in odaie si jelesti singura! As fi preferat sa vii si sa ma certi cu toata furia. Esti o fire pasionala si ma asteptam la o scena ; ma pregateam sa vad lacrimi fierbinti si doream numai ca ele sa fie varsate la pieptul meu ; le-ai varsat pe podeaua nesimtitoare, sau in batista-ti uda leoarca. Dar gresesc: n-ai plans de loc! Obrajii iti sunt galbeni, ochii obositi insa nu vad nici urma de lacrimi. Atunci, inima ta a plans cu lacrimi de sange? Cum, Jane nici un cuvant de mustrare? Nimic amar …. nimic dureros? Nimic care sa raneasca inima sau sa trezeasca patima? Stai linistita acolo unde te-am pus si ma privesti cu ochii astia obositi si resemnati. Jane, n-am avut de gand sa te ranesc atat de cumplit. Nici acela care ar avea o singura mieluta pe care ar iubi-o ca pe copilul lui, pe care ar hrani-o din painea lui, ar adapa-o din cana lui si ar culca-o la pieptul lui , dar apoi ar duce-o din greseala la taiere si ar ucide-o, n-ar regreta sangeroasa greseala mai mult decat regret eu ceea ce am facut. Oare ai sa ma ierti vreodata?” (Charlotte Bronte – Jane Eyre)

Cea mai buna ecranizare a romanului dupa parerea mea este cea facuta de BBC in 2006.

jane eyre

2 thoughts on “Carti ce m-au impresionat

  1. Jane Eyre e şi cartea mea preferată,singura pe care am citit-o şi răscitit-o de nenumărate ori,deşi îi ştiu acţiunea şi unele replici pe de rost.Bine,ador toate cărţile scrise de surorile Bronte,dar Jane Eyre mi-a rămas cumva foarte aproape.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: